tiistaina, tammikuuta 09, 2007

SAK haluaa kuudennen ydinvoimalan hallitusohjelmaan

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK liputtaa voimakkaasti kuudennen ydinvoimalan puolesta ja haluaisi sen rakentamisen käyntiin mahdollisimman pian.

"Maininta kuudennesta ydinvoimalasta pitäisi saada seuraavan hallituksen ohjelmaan, jolloin rata olisi jo keväällä avoinna toimijoille", sanoi apulaisjohtaja Matti Viialainen maanantaina.

Viialainen puhui Helsingissä tiedotustilaisuudessa, jossa esiteltiin 12:n työmarkkinajärjestön yhdessä sorvaamaa lähiajan energiapoliittista ohjelmaa. Sitä ovat olleet tekemässä sekä Elinkeinoelämän Keskusliitto EK, Energiateollisuus ET että useat työntekijäliitot.

Uusi ydinvoimala saa tuen kaikilta ohjelmanteossa mukana olleilta tahoilta.

Viialaisen mielestä energiantarve, päästöjen vähentäminen sekä päästökauppalaskun ja sähkön hinnan pitäminen kohtuullisena puoltavat kuudetta ydinvoimalaa.

Tämä ei kuitenkaan poista tarvetta investoida samanaikaisesti uusiutuviin energiamuotoihin kuten bioenergiaan, veteen, tuuleen ja jätteisiin.

Viialainen piti viimeaikaisia poliittisia kannanottoja sekä Suomessa että Euroopan unionissa rohkaisevina ydinvoiman lisärakentamisen kannalta.

Lähde: HS

Normaalisti en ole SAK:n kanssa samaa mieltä juuri mistään, mutta tästä kuudennen reaktorin rakentamisen sisällyttämisestä jo seuraavaan hallitusohjelmaan ja ylipäätään rakentamisen viivyttelemättömästä aloittamisesta olen täysin samaa mieltä. Joten annetaan SAK:lle täydet pisteet oikeasta kannasta. Se lieneekin sitten ainoa kerta tällä vuosikymmenellä.

Loppukaneettina mainittakoon, että käytin tarkoituksella termiä kuudes reaktori, enkä kuudes ydinvoimala. Tämä lehdistön ja tavallisen kansan käyttämä ydinvoimala-sana on mielestäni harhaanjohtava. Suomessa nimittäin ei ole viides ydinvoimala rakenteilla (ja kuudes alustavasti kaavailtuna). Suomessa on tasan kaksi ydinvoimalaa, Loviisa ja Olkiluoto, joissa molemmissa on kaksi toimivaa yksikköä/reaktoria ja jälkimmäiseen rakenteilla kolmas (kolmannen sukupolven painevesireaktori, EPR).

Ei kommentteja: