sunnuntaina, joulukuuta 24, 2006

Tuomioja: USA-suhteiden kritiikki sisäpolitiikkaa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja tyrmää väitteet, että hänen henkilönsä aiheuttaisi ongelmia Suomen ja Yhdysvaltain suhteille.

Helsingin Sanomien haastattelema Tuomioja näkee tällaisissa väitteissä sisäpolitiikkaa. Hän mainitsee erikseen väitteiden lähteenä Nato-jäsenyyden kannattajat.

Arvostelijoiden mukaan ulkoministerin ja presidentti Halosen Yhdysvaltoja kohtaan esittämä kritiikki on suututtanut Washingtonin. Tuomiojan mukaan Suomi ei ole ottanut sen voimakkaammin kantaa kuin muutkaan EU-maat.

Tuomiojan leimaa vääriksi myös Ilta-Sanomien päätoimittajan Timo J. Anttilan tiedot. Anttila kirjoitti torstaina kolumnissaan, että Tuomioja on aina ollut punainen vaate amerikkalaisille.

YK:n johtoa äskettäin tavannut Tuomioja uskoo YK:n ja monenkeskisen politiikan arvostuksen kasvaneen Yhdysvaltain silmissä.

Lähde: YLE

Kommentoin tätä myöhemmin paremmalla ajalla. Näin kyseessä olevan Ilta-Sanomien jutun lentokoneessa vieressäni istuneella henkilöllä, mutten sitä valitettavasti itse lukenut, joten en osaa kommentoida kuinka lähelle totuutta (ja mahdollisesti arkaan paikkaan) Ilta-Sanomat osui.

Ei liene kuitenkaan kenellekään politiikkaa seuraavalle mikään uutinen, että Tuomioja ei ole suosittu henkilö Yhdysvaltain ulkoministeriössä ja Valkoisessa talossa, ja että hänen politiikkansa on varsin kaukana transatlanttisten suhteiden ja yhteistyön kehittämisestä/syventämisestä. Joten todellinen kysymys ei ole niinkään onko Tuomioja ongelma Suomen ja Yhdysvaltain suhteille, vaan kuinka suuressa määrin hän on ongelma.

Ps. Hyvää joulua kaikille!

Ei kommentteja: