tiistaina, joulukuuta 12, 2006

Oikeusasiamies: Kirkosta voitava erota sähköpostilla

Oikeusasiamies toivoo maistraattien hyväksyvän sähköpostilla tulleet ilmoitukset kirkosta eroamisesta. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Petri Jääskeläinen mukaan maistraattien pitäisi yhtenäistää käytäntönsä sähköisessä asioinnissa.

Sisäministeriö suositti kaksi vuotta sitten, että maistraattien pitää hyväksyä sähköpostilla tai faksilla tullut kirkosta eroamisilmoitus, jos lähettäjän henkilöyttä tai viestin aitoutta ei ole syytä epäillä.

Apulaisoikeusasiamies on samaa mieltä. Jääskeläinen kuitenkin muistuttaa, että ilmoituksen aitouden varmistaminen on tärkeää, sillä uskonnollisesta yhdyskunnasta eroaminen on yksilölle merkittävä asia.

Kaikkiaan 20 Suomen 31 maistraatista hyväksyy jo nyt kansalaisten sähköisesti tekemät ilmoitukset kirkosta eroamisesta. Vain neljä maistraattia kieltäytyy kokonaan vastaanottamasta sähköpostilla tulleita eroilmoituksia, jos niistä uupuu sähköinen allekirjoitus tai lähettäjää ei muuten ole tunnistettavissa.

Apulaisoikeusasiamies käsitteli Vapaa-ajattelijain liiton kantelua Helsingin maistraatin menettelystä.

Lähde: STT/HS

Pisteet oikeusasiamiehelle asettumisesta valtakunnallisen käytännön luomisen kannalle. Kaksi kolmasosaa on ihan hyvä määrä, mutta toivottavaa toki olisi, että käytäntö olisi yhtenäinen ja että kaikkien maistraattien täytyisi hyväksyä sähköpostilla lähetetty eroanomus.

Tähän uskonnonvapaus-aiheeseen liittyi myös viime kuun puolella julkaistu kirjoitus Norjan kirkko haluaa erota valtiosta.

Ei kommentteja: