tiistaina, joulukuuta 12, 2006

Heinäluoma pettyi globalisaatioraporttiin

Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma pitää globalisaatioraporttia pettymyksenä. Hänen mukaansa raportti ei vastaa nykyhallituksen linjauksia, eivätkä ehdotukset kelpaa pohjaksi tulevan hallituksen ohjelmalle.

Raporttiin on otettu vanhoja ja täysin yksipuolisia esityksiä irtisanomissuojan ja eläkkeiden heikentämisestä sekä suurituloisten veronalennuksista, Heinäluoma arvostelee.

"Kaikkia joustoja ei voida laittaa työntekijöiden ja tavallisten ihmisten kannettavaksi", hän sanoo.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) katsoi puolestaan raportin luovutustilaisuudessa, että ns. Tanskan malli voisi käydä Suomeenkin.

"Tanskassa työttömyysturva voi olla parhaimmillaan yli 80 prosenttia viimeisen työsuhteen palkkatasosta ja työvoimapolitiikka on aktiivista. Epäilemättä Tanskan malli omat ominaispiirteemme huomioiden voi olla avain kohti entistä parempaa työllisyyttä myös Suomessa. Voimassa olevan muutosturvan kehittäminen on tässä hyvä vaihtoehto", pääministeri katsoi.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää tuomitsee raportin puheet irtisanomiskynnyksen madaltamisesta. Puheet ovat Mäenpään mukaan käsittämättömiä.

Mäenpään mielestä raportti olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota siihen, miksi Suomeen ei investoida, vaikka mahdollisuudet siihen ovat hyvät. Myös asuntopolitiikkaan olisi pitänyt kiinnittää terävämmin huomio. Nyt "asumiskustannusten kalleus heikentää erityisesti nuorten asemaa ja pahentaa työvoiman kohtaanto-ongelmaa".

Lähde: STT/HS ja YLE

Kerrassaan yllättävää, että Heinäluoma ei ollut talousneuvoston sihteeristön globalisaatiotyöryhmän raportista kovin innoissaan. Ovathan sen ehdottamat linjaukset ja toimenpiteet pahasti ristiriidassa sosiaalidemokraattien vasemman laidan näkemysten kanssa. Voin vain kuvitella, että raportti tyrmättiinkin tässä leirissä jo suoralta kädeltä ja edes tutustumatta tarkemmin sen sisältöön, kun asiasta ei heidän mukaansa voida edes keskustella.

Ilmeisesti demarien leirissä ei anneta paljoakaan painoarvoa talousneuvoston toimille, ikäänkuin siellä tehtäisiin tämänkaltaisia raportteja ja tutkimuksia vain ajankuluksi, eikä siksi, että pyrittäisiin hakemaan poliittisia ratkaisumahdollisuuksia yhteiskunnan epäkohtien korjaamiseksi. Matti Vanhanen sentään osoitti selvästi avoimempaa mieltä järjestelmään tarvittaville uudistuksille.

Tässähän voisi olla yksi vaaliteema lisää Kokoomukselle. Eli viitattaisiin kyseiseen raporttiin, nykyisen hallituksen allergisuuteen uudistuksille ja vaikka luvattaisiin sisällyttää joitakin raportissa esille tulleita ehdotuksia seuraavaan hallitusohjelmaan. Any takers?

Ei kommentteja: