keskiviikkona, tammikuuta 03, 2007

Gallup: Kokoomuksen politiikan arvostus laskenut viime kesästä

Kansalaisten arviot kokoomuksen oppositiopolitiikan onnistumisesta näyttäisivät tiukentuneen viime kesäkuusta.

Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 47 prosenttia kansalaisista antaa kokoomukselle joko melko tai erittäin hyvän arvosanan. Pudotusta kesäkuun lukuihin on kuusi prosenttiyksikköä, mutta tutkimuksen virhemarginaali kannattaa ottaa huomioon.

Puolue sai silti oppositiopuolueista parhaan arvion.

Viime kesäkuussa kokoomuksen politiikan suosio oli huipussaan koko nykyisen oppositiokauden aikana. Kesäkuussa kokoomuksen politiikkaa piti onnistuneena ensi kertaa yli puolet kansasta. Nyt puolue on palannut vuoden takaisiin lukemiin. Kaksi viidestä antaa kokoomuksen politiikalle melko tai erittäin huonon arvosanan.

Kesäkuun ja joulukuun kyselyiden välissä kokoomuksen puoluesihteeri Harri Jaskari joutui eroamaan yksityiselämänsä sotkujen vuoksi, puolue aloitti vaalikampanjansa ja pankinjohtaja Sauli Niinistö ilmoitti lähtevänsä sittenkin ehdolle eduskuntavaaleissa.

Kolmesta kyselyyn otetusta puolueesta kehnoimmat arviot saa vasemmistoliitto. Vain joka neljäs (26 prosenttia) antaa vasemmistoliiton politiikalle hyvän arvosanan, huonon arvosanan yli puolet, 54 prosenttia vastaajista.

Samaan aikaan huonojen arvosanojen osuus on vasemmistoliitolla laskenut kesäkuusta seitsemän prosenttiyksikköä. Siirtymää on ollut epätietoisiin.

Vihreiden politiikan arvioinnissa suuntaus on samantyyppinen kuin vasemmistoliitollakin: hyvien arvosanojen osuus on ennallaan, huonojen osuus laskenut, epätietoisten osuus kasvanut.

Neljä kymmenestä pitää vihreiden politiikkaa hyvänä, 44 prosenttia huonona.

Kokoomuksen kannattajien käsitys omasta puolueestaan on syksyn aikana parantunut. Puolueen kannattajista 81 prosenttia pitää politiikkaa onnistuneena. Vihreiden kannattajistakin kolme neljästä pitää oman puolueen politiikkaa hyvänä, mutta vasemmistoliitolla alle joka toinen.

Lähde: HS/Gallup

Yllä lainattu Helsingin Sanomien artikkeli oli otsikoitu "Kokoomuksen politiikan arvostus laskenut", mikä edustaa kyllä aika tarkoitusperäistä otsikointia. Hesarin on ilmeisesti pakko edustaa sosiaalidemokraattien linjaa tilanteesta ja faktoista riippumatta. Pääasia että päästään naljailemaan Kokoomukselle.

Kun vertailukohtana tuoreimmalle mielipidemittaukselle oli viime kesän korkeahkon kannatuksen ajankohta, niin voidaan sanoa että "kannatus on laskenut", mikä teknisesti pitääkin paikkansa, mutta kokonaiskuvan saavuttamiseksi pitäisi tietysti verrata paljon suurempaa ja pitkäaikaisempaa trendiä. Mikäli tämän tarjoama kuvaaja ei ole kaivatun poliittisen agendan mukainen, eli tarpeeksi negatiivinen, niin täytyy tyytyä valitsemaan lyhytaikainen puolen vuoden ajanjakso, joka tarjoaa laskevan trendin.

Näin helposti saadaan luotua otsikko, jonka nähdessään moni Helsingin Sanomia tilaava sosiaalidemokraatti voi nukkua yönsä paremmin, sillä onhan maailma taas vähän parempi paikka elää kun kerran Kokoomuksen politiikan arvostuskin on laskussa. Artikkelin otsikoksi olisi voinut laittaa myös lauseen "Kokoomus sai oppositiopuolueista parhaan arvion" (tai vaihtoehtoisesti "Kokoomuslaiset pääosin tyytyväisiä puolueeseensa"), joka olisi tarjonnut tarkemman kuvan Gallupin tekemän mielipidemittauksen tuloksista kuin nyt käytetty. Mutta sehän olisi ollut ristiriidassa HS:n agendan kanssa.

Ps. Toivotan vielä hieman jälkijättöisesti hyvää uutta vuotta kaikille.

Ei kommentteja: